Platamon apartmani

Platamon apartmani

Sortiranje
Najam Prevoz autobusom Sopstveni prevoz
od 90€
Vila Marilena 2 – Platamon Vila Marilena 2 – Platamon

Platamon apartmani

Vila Marilena 2 (Platamon) se nalazi u samom centru Platamona, na svega 30 metara udaljenosti od šetališta pored mora i luke, i na stotinak metara od uređene plaže.

Detaljnije
Platamon

PlatamonPlatamon je letovalište u južnoj Pieriji, centralna Makedonija, Grčka. Ima populaciju od oko 2.000 stanovnika.

Do Platamona se može doći vozom ili autobusom. Železnička stanica se nalazi u obližnjem gradu, Nei Pori, koja je dostupna čak i pešice iz Platamona. Najbliži aerodrom je Međunarodni aerodrom Makedonija u Solunu.

Zahvaljujuću brojnim restoranima, kafićima, hotelima i odmaralištima Platamon je jedna od poznatijih turističkih destinacija u Grčkoj. Mesto je sa gradovima Larisa i Katerini povezan drumskim i železničkim saobraćajem.

Mladima je Platamon privlačan zbog zabave, zagarantovano dobrog provoda Paraliji (40 kilometara) i Kateriniju (20 kilometara) ali i zbog ronjenja a starijima najviše zbog svežeg noćnog vazduha koji stiže sa planine Olimp.

Platamon
Platamon
Platamon
Platamon

Platamon je takođe idealna polazna tačka za kraće izlete na Halkidiki, ostrva Sporada (Skiatojs, Skopelos, Alonisos..) ali i sjajno sidrište za one koji žele da uživaju u obali Pierije i okolnih planinskih destinacija.

Svakako najveća znamenitost Platamona je tvrđava, smeštena na oko tri kilometra severno od mesta.

Smatra se da se da je najveći deo tvrđave izgradio francuski kralj Soluna, Bonifacije Monferatski, 1205. godine na ostacima predvizantijske tvrđave, o čemu svedoče ostaci bedema koji datiraju iz VI, IX i X veka.

Tvrđava se prvi put spominje u tekstovima koji datiraju iz XIII veka kada su izvedeni znatni građevinski radovi na popravci i fortifikaciji.

Nakon pada Konstantinopolja Bonifacije Monferatski tvrđavu daje kralju Rolandu Piskiju. On joj je dao oblik koji vidimo i danas.

Ubrzo nakon toga, tvrđava- dvorac vraća se u ruke Vizantinaca, a potom je 1470. godine zauzimaju Turci, koji je obnavljaju i dodatno utvrđuju. Tvrđava u Platamonu imala je važnu ulogu tokom turske okupacije, naročito tokom XVIII i XIX veka, pošto je imala važan strateški položaj.

Arheološki nalazi pokazuju da su tvrđavu koristili i hrišćani, ali ne dugo, pošto je u XIX veku u Evropi izbila epidemija kuge. Od tog doba tvrđava je nenaseljena.

Druga znamenitost locirana u neposrednoj blizini Platamona je Stari Pantelejmon, drevno pastirsko selo, izgrađeno u 15 veku, na istočnoj padini planine Olimp.

Ovo tradicionalno selo je 2003. proglašeno za Nacionalni spomenik baštine čime je postalo popularna turistička destinacija za posetu zbog svog živopisnog izgleda.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 700 m i nudi spektakularan pogled na zaliv Thermaikos i južnu obalu oblasti Pieria.

U selu postoje tradicionalne kamene kuće i lepe uske kaldrmisane uličice u zelenilu sa prodavnicama bilja, pčelinjih proizvoda i biljnih čajeva.

Na centralnom trgu nalazi se kamena crkva posvećena Svetom Panteleimonu, obnovljena stara škola i tradicionalne taverne. 

Pored plaže Akti Platamona, jedne od najdužih u Grčkoj koja je takođe i nosilac evropske plave zastavice za čistoću treba spomenuti i još nekoliko plaža u blizini Platamona:

Neos Panteleimonas – široka peščana plaža sa prelepim zelenilom u zaleđu.

Kalamaki plaža se nalazi između Platamona i Nei Porija, a na ovoj plaži je istoimeni kamp.

Plaža Skotina je prelepa peščana plaža između Platamona i Leptokarije.