Asprovalta

Asprovalta

Sortiranje
Najam Prevoz autobusom Sopstveni prevoz
od 80€
Vila Eleni – Asprovalta Vila Eleni – Asprovalta

Asprovalta Apartmani

Vila Eleni se nalazi u drugom redu kuća na 70m od plaže u užem centru Asprovalte.

Detaljnije
Najam Prevoz autobusom Sopstveni prevoz
od 90€
Vila Galini Beach – Asprovalta Vila Galini Beach – Asprovalta

Asprovalta Apartmani

Vila Galini Beach se nalazi na plaži, u samom centru Asprovalte.

Detaljnije
Asprovalta

Asprovalta - Ležaljke i suncobrani na plaži Asprovalta je turističko mesto u Strumskom ili Orfanskom zalivu u Grčkoj, udaljeno 300km od glavnog grada Atine, 80km od Kavale i Soluna, 8km od Stavrosa i 500m od Nea Vrasne. Smešteno na obalama Egejskog mora, u regiji Svetog Đorđa, na udaljenosti od samo jedan kilometar, nalazi se i obližnje turističko mesto Nea Vrasna. Asprovalta se nalazi u centru Strumskog zaliva. Broj stanovnika ovog turističkog mesta varira od 4.000 zimi do oko 20.000 leti, u jeku turističke sezone. Strumski zaliv je dužine 40km i pruža se od Ofrinije, preko Asprovalte i Nea Vrasne do Stavrosa.

Autoput Egnatio Odos vodi direktno do Asprovalte, tako da ovo mesto ima dobru saobraćajnu infrastrukturu i samim tim je svaka druga lokacija u blizini lako dostupna, uključujući i Solun do kojeg se vrlo lako stiže. Dostupnost autoputa čini Asprovaltu odličnim izborom za svakog ko voli aktivniji odmor i ko voli da razgleda i posećuje različite plaže i gradove. Ovo sve dolazi do izražaja i ako ne dolazite vašim kolima jer mesto ima veliki broj agencija za iznajmljivanje automobila i motora po povoljnim cenama.

Prema rukopisu iz manastira Simonopetra na Svetoj Gori u kojem se prvi put pominje ovo mesto, Asprovalta je nastala u 16. veku i originalni naziv mesta je bio Aspra Valta.

Ova obala je godinama nagrađivana "plavom zastavom" Evropske unije i Mediterana. Inače, Asprovalta ima plažu dugačku 10km i široku, na nekim mestima, 50m, koja se prostire od Nea Vrasne pa sve do sledećeg turističkog mesta ka Tasosu. Sve u ovom malom turističkom mestu posvećeno je opuštanju, o čemu svedoči i činjenica da mesto ima preko stotinu kafića, restorana, taverni, naročito na šetalištu.

Plaža je uglavnom sredjena i organizovana sa suncobranima, ležaljkama, terenima za odbojku, dečijim igraliština... Postoje i delovi plaže koji nisu ogranizovani, koji su mirni, idealni za one koji žele da se osame i kojima prija tišina. Sama dužina i širina plaže dovode do toga da na plaži nikad nema gužve. U dužini od 4km dužinom plaže se pruža prelepa promenada sa sredjenim travnjacima, drvećem, cvećem, fontanama, parkovima, restoranima sa baštom, kafićima i tavernama.

Blizina Nea Vrasne, Vrasna Paralije i Stavrosa u istom zalivu u dužini od 10 km, predstavlja odličan izbor i turistima koji vole duge šetnje i razgledanje.

Asprovalta se odlikuje tradicionalnim kućama, širokim ulicama, uređenim kejom i peščanom plažom. Poslednjih godina ova regija dobija pravu ekspanziju na srpskom tržištu što se tiče interesovanja. Asprovalta je interesantna i za mlade jer pored 2 diskoteke koje su na samoj plaži postoje i vrlo lepo uređeni kafići sa ljubaznim domaćinima.

U samom mestu sa leve strane puta se nalaze vodeće prodavnice robe široke potrošnje kao što su Masutis, Discount Market, Marinopulos, Arvanitidis i Lidl. Mesto ima i zdravstveni centar, veći broj veterinarskih klinika, poštu, nekoliko banaka, apoteku, agencije za iznajmljivanje kola, brojne zlatare, butike, benzinske pumpe, menjačnice, stotinak taverni i restorana...

Plava zastavica na plaži u Asprovalti
Pogled sa vile Galini Beach u Asprovalti
Promenada u Asprovalti
Promenada u Asprovalti - dečije igralište
Asprovalta - pogled na more
Uredjeni parkovi duž promenade

Asprovalta ima malu marinu, sportske terene, uključujući i teniske i odbojkaške, kao i karting staze. Sve to pravi od Asprovalte pravo komercijalno turističko mesto u kojem postoji sve što je prosečnom srpskom turisti u Grčkoj potrebno za nezaboravno leto.

Na potezu od Asprovalte do Nea Vrasne je ponedeljkom organizovana pijaca u toku letnjih meseci pa pored voća, povrća i ostalih potrepština moguće je kupiti i nešto za svačije potrebe.

Veliki je broj izleta iz Asprovalte:

 • krstarenje Svetom gorom
 • poseta metohu manastira Hilandar – manastiru Kakovo
 • poseta Kavali
 • poseta Tasosu
 • akvapark i šoping u Solunu
 • obilazak Alistrate
 • poseta Amfipolisu
 • poseta Stagiru

U blizini Asprovalte se nаlаzi pećina Alistrаti, jedna od najvećih i najlepših u Grčkoj. Površina pećine je oko 14.000m2, a dugačka je 3km i prepuna je stalagmita i stalaktita. Vredi istači i аntički grаd Filipi sа svojim odlično očuvanim аntičkim pozorištem. Lokаcijа Filipа je raj za arheologe jer je bilа nаseljenа od neolitskog dobа, а ljudskа nаseljа su nastavila da niču i posle tog dobа. U toku vašeg letovanja svakako vredi posetiti ovu destinaciju jer je blizu Asprovalte (udaljeno je samo 65km) i predstavlja jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u celoj Grčkoj, a svakako najbitnije u istočnoj Makedoniji. Od izleta posetite i Stagiru, rodno mesto čuvenog grčkog filozofa Aristotela, gde možete posetiti tematski park na mestu na kom je bila Aristotelova kuća.

Na reci Angitis koja je pritoka Strume, redovno se organizuje rafting. Ova reka je poznata po klisuri dugačkoj oko 15km sa dubinama i do 100m.

Možete posetiti i poznati ženski manastir Svete Lidije, kao i crkvu Svetog Djordja.

Od lokalnih znamenitosti vredi posetiti i lokalni muzej u Asprovalti, a možete prisustvovati i mnogim kulturnim dešavanjima pod otvorenim nebom, kao što su festivali, pozorišne predstave i koncerti.

Zaliv u čijem se centru nalazi Asprovalta je poznat po čestom pojavljivanju delfina koji predstavljaju pravu atrakciju, posebno za decu.

Asprovalta ima sve što bi moglo da interesuje jednog posetioca:

 • zlatne plaže
 • kristalno čista voda
 • planine
 • jezera
 • bujno zelenilo
 • veliki broj arheoloških lokacija

Asprovalta mapa

Strumski zaliv u čijem centru je Asprovalta je okružen sa tri planine: severo istočno od Asprovalte se nalazi planina Pangeum sa najvećim vrhom od 1956m, na severu je Kerdilo, a na jugu Stratoni. Kroz zaliv prolazi i reka Struma pa je ova destinacija poznata po vodenim sportovima kao što je vožnja kanua i sl. Sama Asprovalta je smeštena izmedju šume borova i platana i plaže sa kristalno čistom vodom, o čemu svedoči i plava zastavica Evropske unije koju plaža u Asprovalti dobija svake godine.Asprovalta apartmani

Asprovalta je doživela veliku ekspanziju i ubrzani razvoj u prethodnih pet godina naročito na planu samih smeštajnih kapaciteta. Apartmani u Asprovalti su u najvećoj meri izgradjeni u ovom periodu tako da je ova destinacija poznata po novom i kvalitetnom smeštaju. Velika popularnost i povećani priliv turista u ovo letovalište daje podstrek lokalnoj samoupravi da još više razvija Asprovaltu. U sezoni Grčka leto 2020 vam nudimo smeštaj u Asprovalti u apartmanima u vilama: Eleni i Galini Beach.Asprovalta - Vila Galini Beach

Asprovalta - Vila Eleni

Vreme u Asprovalti

Prosečna godišnja temperatura u Asprovalti je 15.1°C. Najtopliji mesec je juli sa prosečnom temperaturom 25.3°C, dok je najhladniji januar sa prosečnom temperaturom od 5.2 °C. Prosečno u godini padne 481mm kiše. Mesec sa najmanje kiše je avgust sa 17mm padavina, dok je najkišovitiji novembar sa prosečno 62mm padavina.